Internationale uitwisseling: wat kunnen we leren van Intermountain Healthcare? Zweden? Denemarken? 

Het afgelopen jaar vonden invitationals plaats waarbij nationale en internationale experts presentaties hebben gegeven over sturen op kwaliteit. Dit zijn leerzame bijeenkomsten geweest waarin we met elkaar in dialoog zijn gegaan.

Op 2 mei 2018 was de invitational ‘Steering on Quality: Learning and Improving as a Mission’. Tijdens deze invitational waren onder andere Don Berwick (Institute for Healthcare Improvement, VS)  en Göran Henriks (Bestuurder van Jönköping County Council Zweden) sprekers. Don Berwick ging in op The Third Era in Healthcare waarin na een tijdperk van verantwoording, marktwerking en controle in de zorg er meer aandacht is voor verbetering van zorg, transparantie en vertrouwen. Göran Henriks deelde zijn kennis over het Advanced Training Program van Jönköping en Intermountain Healthcare. Daarnaast waren er sprekers uit de kring van projectleiders en ziekenhuisbestuurders (umc’s en niet-umc’s)

Op 24 januari 2019 vond de invitational ‘Quality based Governance’ plaats. Hierbij waren bestuurders en klinisch leiders van umc’s en niet academische ziekenhuizen aanwezig. Te gast was Erik Jylling MD, een Deense bestuurder die het nieuwe Deense nationale kwaliteitsprogramma leidt, waarvoor veel belangstelling is onder Nederlandse bestuurders. Daarnaast sprak prof. Boel Andersson Gäre, een Zweedse kwaliteitsexpert uit Jönköping, die ‘Quality as a Business Strategy’ en ‘werken met clinical microsystems’ toelichtte. Zij nam op 25 januari ook actief deel aan het Lagerhuisdebat  tijdens de Meet&Greet van het Citrienfonds. 

Onderdeel van de internationale uitwisseling was om naar voorbeeld van Intermountain Healthcare in de VS (daar krijgen clinici maandelijks actuele data over hun zorguitkomsten en brengen op geleide van gevonden variatie verbeteringen aan in de zorg) en Jönköping County in Zweden het Advanced Training Program te onderzoeken. Het doel was om de basis van het Advanced Training program te ontwikkelen zoals de invulling voor een 9-daagse leergang, afspraken met docenten, een flyer voor werving van deelnemers en een draaiboek voor de uitvoering.

De Advanced Training Program Waardegedreven Zorg is een 9 daagse leergang die professionals kennis en kunde biedt om een voortrekkersrol op het gebied van waardegedreven zorg te vervullen. Deelnemers krijgen concrete handvatten om de ontwikkelingen in de eigen organisatie op gebied van waardegedreven zorg een stap verder te brengen. Dit programma maakt het daarmee mogelijk de visie – die is ontwikkeld door het programma Sturen op Kwaliteit – te realiseren. 

 

Meer informatie hierover:

Lees het hele verslag over Intermountain op: Project Visieontwikkeling & Expertise 

Presentaties over Zweden en Denemarken: Project Visieontwikkeling & Expertise 

https://www.nfukwaliteit.nl/over-het-nfu-consortium/nieuws/all-change-happens-at-the-frontline

https://www.nfukwaliteit.nl/programmas/onderwijs-in-kwaliteit/advanced-training-program-waardegedreven-zorg/

https://www.nfukwaliteit.nl/over-het-nfu-consortium/nieuws/bohmer-interprofessionele-teams-centraal-in-kwaliteitsverbetering